Muško i žensko i vikend do poslednjeg daha

Masculin%20feminin.jpg OK, ma šta vi mislili (a o tome možete slobodno nešto i reći), naslov ovog posta odnosi se na filmove Žan Lik Godara: Muški rod-ženski rod (Masculin feminin), Vikend, Do poslednjeg daha (À bout de souffle).
Ovaj poslednji je većina gledala. Moj najjači utisak u filmu su divni Jean-Paul Belmondo (Žan Pol Belmondo), divna Jean Seberg (Džin Siberg) - na koju sam neko vreme htela da ličim, i izdaja.
Što se tiče 'Masculin feminin', videla sam nedavno na nečijem Facebook profilu da mu je to omiljeni film, pa uzmem da proverim. I stvarno, film je, kako bi rekli na jednom hr forumu, prekokrasan, a muzika Chantal Goya divna. (Našla sam određeni broj pesama preko torrenta pa i njih skinula). Film vodi u svet parsikih kafea, kafa, cigara i studentskih i drugih buntova, vrlo van svakog konteksta, egzotično i privlačno.
A onda uzmem da odgledam i 'Vikend'. OMG. Na stranu što nisam imala titl, a što francuski razumem možda na časovima za đake sa potpuno pasivnim znanjem. Nego, film je potpuno, ali potpuno ludilo. Počinje na lepoj terasi sa dvoje lepo dizajniranih Francuza, prelazi na smešnu tuču sa komšijama ispred zgrade, saobraćajni kolaps na putu na početku vikenda, a onda prelazi u scene desetina mrtvih ljudi na putevima, završava sa još nekim ubistvima van saobraćaja, i na kraju sa hipi grupom ljudoždera, sve praćeno nekim komunističkim porukama...Kao što rekoh, p-o-t-p-u-n-o l-u-d-i-l-o.
Da rezimiram: Ako neko slučajno, slučajno nije gledao 'Do poslednjeg daha', to mora uraditi odmah, jer je film totalni must. 'Masculin feminin' pogledajte prvom prilikom kad vam sve ovo ovako, ovde i šire, dosadi, i baš bi ste nešto drugačije, plus lepu muziku i neke lepe glumce.
A Vikend, well, kad budete u umetničko-eksperimentalno-nihilističkom raspoložnju, ili već nešto tako...

Komentari

Ja nisam gledala nijedan. Sramota. A francuski ne da obozavam nego sam Jamie Lee Curtis u u filmu Riba zvana Vanda. Aj pokusacu da nadjem preko torenta al sve sto je starije od recimo 3 godine vrlo tesko se nalazi :(

elektrokuhinja | 11.04.09 06:21

Draga, ja sam sve skinula preko torrenta, tako da...trk!:)

LLara | 11.04.09 10:10

e ovaj musculin feminin deluje okrepljujuce, bar po ovom sugestivnom opisu

Anonymous | 11.04.09 23:21

Meni je Do poslednjeg daha jedan od najdražih filmova, francuski crni talas i stilizovani marginalci, predivno. Nisam ga godinama gledala ali mi se čini da ima neka scena kada devojka prilazi Belmondu i traži mu da joj zapali cigaru a on joj nešto prokomentariše što mi je ostalo do dana današnjeg, naravno ako nisam sve u startu pobrkala. Odgovorio joj je kako svaka devojka treba da ima svoje i umesto da joj zapali, dao joj je pare da kupi sama šibice. Carski.

Morty | 12.04.09 20:05

Unos komentara