Onlajn biblioteka

Pre par meseci, kada sam saznao za te onlajn video klubove (Netflix i sl), sama ideja mi se činila tako dobra, a biznis koncept kao predodređen na uspeh... a šta mislite o, pazi sad - onlajn biblioteci? Ime joj ne BookSwim.

Odmah da se izjasnim, nisam baš siguran da je ovo najgenijalnija ideja ever, pa ipak, možda negde ima dovoljno potencijalnih čitalaca knjiga koji, eto, neće ni da kupe knjige, a ni da odu do biblioteke, već iz udobnosti svoje radne stolice/fotelje klikom miša naruče štivo za čitanje.

 

Kako to šljaka?
 

 

Kako to radi? Potpuno isto kao i Netflix, samo što se ne rentiraju diskovi, nego knjige.

 1. Napravite svoju listu preko sajta
  • Naravno, baza se može pretraživati po tipu izdanja, žanru, piscu...
 2. Knjige sa liste stiću na vašu adresu
  • Ako ste pretplaćeni na plan 3-odjednom, stižu vam tri knjige; 5-odjednom, stiže vam ih isto toliko, itd
 3. Zadržite knjigu koliko god hoćete
  • Ne razmišljate da li morte da je vratite za pet dana, dve nedelje ili tri meseca.
  • Ako vam se neka knjiga baš-baš svidi, možete je zadržati! Platićete preko sajta neku dosta sniženu cenu, i to je to
 4. Pročitane knjige besplatno pošaljite nazad; stižu vam sledeće sa vaše liste
  • Kada pročitate neku od knjiga, ubacite u koverat sa plaćenom poštarinom, i za koji dan stižu nove.

Okej, super, ali ti odlasci u biblioteku imaju svoju draž koju klik mišem ne može zameniti - tiha, prijatna hladovina, šetnja po kiši, miris knjiga... ili je ovo očajni krik vremenom i novom tehnologijom pregažene matore drtine ;)

Komentari

Znas sta, meni je to genijalno. Ono sa filmovima mi je isto cool, ali njih mogu i ovde da nabavim na razne nacine za dz. a knjige ne mogu. Ideja odlaska u biblioteku je lepa, ali ja u biblioteci, bar u Srbiji, nisam bila, hm, deset godina? (Osim na tribinama u Narodnoj biblioteci)

La Lara | 23.08.07 11:10

u americi je izgleda obrbnuto - tamo vece biblioteke imaju dostavu knjiga na kucnu adresu, pa ova ideja rent-a-book za ne bas sitnu kintu (20ak dolara mesecno za tri knjige) mozda ima prodju tamo gde je izbor u biblioteci mali, ili su trazene stvari uvek nedostupne, ili mozda kod studenata koji traze udzbenike, itd.

ljubar | 23.08.07 11:34

A jel' ovo na internacionalnoj osnovi? Posto bih ja da mi stizu knjige iz Amerike, a ne ove koje ovde imaju

La Lara | 23.08.07 11:37

Genijalna ideja, ali vidi ovo što je dobro. Na novom zelandu, vraćanje knjiga u biblioteku teče tako, što ima par punktova u gradu, koji izgledaju skoro pa ko kontejner. Ima lepo otvor i sve, i samo knjige koje si pročitao, ubaciš tu onako kad ti usput. I tu možeš i da uneseš šifricu svoju pod kojom se vodiš, tako da te automatski razduže. Možeš ih uzimati online, a možeš i lično izabrati.
Ideja je fenomenalna, bar što se pretraživanja knjiga tiče, to pod jedan...ali ovo s vraćanjem, ne znam koliko bi jednostavno išlo. Ima bar jedno deset knjiga koje su teške po nekoliko kila, koje bih ja iznajmila na neko vreme. A nisam usamljena u tome, verujem.

etotako | 23.08.07 11:43

nego jel ima online ucenje jezika!!!!
ocu bre, na video konferenciju ako lepo treba, ne mogu gubim po sat i po da odem na čas, pa da se vratim...pa onda opet tako. Kapiram da je odlazan na fitnes obavezan, to ne može online :), ali jezici bi mi baš legli.

etotako | 23.08.07 11:51

Evo pise nesto NYT danas o video konferencijama za siri auditorijum: "Video Chats Aren’t Just for Tycoons", nisam citala text, ali mozes da vidis ovde: http://www.nytimes.com/2007/08/23/technology/circuits/23basics.html

La Lara | 23.08.07 12:19

ovo mi se dopada! meni sve drazhi odlaska u biblioteku srushe ljubezne teta bibliotekarke. ovde kao da su radile na tome da budu neljubazne. chast izuzecima kojih na sreću ima. pre par godina mi je jedna ljubazna teta rekla Uzmi ove merdevine, popni se na njih pa potrazhi knjigu,a posle ih vrati na staro mesto!!! mogla sam da trazhim deo njene plate. pri tom ona je chitala novine!
a jednom sam trazhila neku knjigu iz pedagogije. odvela me do jednog starog ormara. otkljuchala ga i rekla: ne znam da li imamo tu knjigu, evo potrazhi je ovde. mirisala je prashina i nishta vishe. a knjige su bile u haosu. tako da je meni ova ideja def. genijalna!

redsandra | 23.08.07 14:48

Podrzavam sve ovakve poduhvate, komercijalne i druge. Ja sam vec godinama clan Bookcrossing.com. Ideja je da na raznim mestima u gradu ostavis procitanu knjigu, koju drugi clanovi Bookcrossinga onda pokupe, itd. To stvarno radi! :) Ostavio sam tako par knjiga, mada ih do sada nisam uzimao.

ubipacijentic | 23.08.07 18:21

Red Sandra, tacno znam na koji ormar mislis:) Kako on demoralisuce deluje na ideju bavljenja bilo cime!

La Lara | 24.08.07 09:24

Ideja je ge-ni-jal-na! Ali zasto mene nikad niko nije pustio na merdevine da sama trazim, o zasto? Ja bih to volela (tad).

Mache s terase | 24.08.07 16:14

uh, mene je jako iznervirala. a zashto bi volela?

redsandra | 24.08.07 19:39

I mene bi iznerviralo sto ta nece da radi svoj posao, ali bi mi bilo super da se pentram po merdevinama u biblioteci. To pre, kad sam bila mladja, um, ne sad, nikako... ja sam odrasla osoba i zrela zena...

Mache s terase | 25.08.07 00:06

Ja sam re-otkrila biblioteku pre par meseci. I baš mi se dopada. A ni tete koje rade nisu tako strašne.

elektrokuhinja | 26.08.07 11:02

Odlicna ideja za nas koji smo u stalnoj trci sa vremenom i u stalnoj jurnjavi za decom...Netflix funkcionise fenomenalno, izbor starih, ne-americkih i nezavisnih filmova je neuporedivo bolji nego u bilo kojem Blockbuster-u...A koliko sam mogla da provalim tokom kratkog pretrazivanja na Bookswim, izbor je svakako raznovrsniji nego i bilo kojoj lokalnoj biblioteci ovde u severnom Dzersiju...Cak i manje lokalne biblioteke su strogi high tech, "opremljene" vebsajtovima, online account-ima sa svim mogucim opcijama, kucnom dostavom, jednostavnim drop-off-om itd. Ali izbor je iznenadjujuce suzen i izuzetno "komercijalan". Osim toga, online biblioteka nudi i mogucnost kupovine po cenama koje su u nekim slucajevima povoljnije nego na Amazonu...

jecka | 07.09.07 14:00

Unos komentara